Slik er
boligkjøperen i og rundt Ålesund i 2017

Boligkjøpere i Ålesundsregionen ser etter rimelige boliger, er noe mer bekymret for prisutviklingen, men er svært glade i fylket sitt. Det viser tall fra Krogsveens Boligkjøperindeks 2017.

Finansiering

Ser man på tallene for hvilken prisklasse boligkjøperne i Ålesundsregionen leter i, så ser 61 prosent av boligkjøperne etter en bolig til under 4 millioner kroner. 10 prosent sier de titter i markedet under 2 millioner, noe som nesten er dobbelt så mange som landsgjennomsnittet.

Rundt halvparten – 49 prosent – av boligkjøperne i Ålesundsregionen som eier bolig fra før sier de planlegger å kjøpe ny bolig før de får solgt den de har. Det er ganske likt som i resten av landet, men en liten nedgang fra 2016. Kun 18 prosent sier de ser på en bolig i en høyere prisklasse enn ellers på grunn av det lave rentenivået. Dette er litt lavere sammenlignet med landsgjennomsnittet.

Noe av årsaken kan være at boligkjøpere i Ålesund er noe mer bekymret for det fremtidige prisnivået enn i resten av landet. 50 prosent sier de er bekymret for prisutviklingen eller at man har nådd en pristopp, det er over 6 prosentpoeng flere enn i resten av landet, men faktisk en nedgang fra i fjor. 34 prosent sier at de ser på prisnedgangen som en mulighet til å gjøre et godt kjøp.

49%

57%

49 prosent i Møre og Romsdal planlegger i år å kjøpe ny bolig før de selger. Det er en nedgang fra i fjor da tilsvarende andel var 57 prosent.

Det å få finansieringsbevis fra banken bekymrer ikke boligkjøperne i Ålesund. 81 prosent sier det er enkelt å få finansieringsbevis. Det til tross for at kun 65 prosent sier de møter egenkapitalkravet på 15 prosent på egenhånd. Det er 8 prosentpoeng under landsgjennomsnittet, og blant den laveste andelen i landet. 15 prosent av boligkjøperne i Ålesundsregionen sier de ser etter en bolig i en lavere prisklasse etter at den nye boliglånsforskriften, som krever at man ikke kan låne mer enn 5 ganger bruttoinntekt, ble innført.

Beliggenhet

44 prosent av boligkjøpere i Ålesundsregionen sier de er villige til å prioritere beliggenhet fremfor boligstandard. Mens hele 26 prosent sier de er helt uenige i dette, og ønsker å prioritere bomiljø.

Boligkjøperne er hjemmekjære i Ålesundsregionen. Hele 75 prosent ønsker en bolig innenfor samme kommune som de allerede bor i, mens 17 prosent sier de ønsker å flytte til en annen kommune i Møre og Romsdal. Det er faktisk nesten 7 prosentpoeng flere som sier de er villige til å flytte ut av kommunen i år sammenlignet med i fjor. Men når det gjelder å flytte ut av fylket, der skiller boligkjøperen i Ålesundsregionen seg ut. Kun 1 prosent sier de ønsker å flytte til et annet fylke (!). Det er soleklart færrest i landet.

75%
ønsker en bolig innenfor samme kommune som de allerede bor i

Til tross for hjemmekjære boligkjøpere, oppgir de fleste at de skal flytte over lengre avstander. 38 prosent sier de er villige til å flytte over 1 mil fra nåværende bolig. Kun 19 prosent sier de ser etter en bolig innenfor to kilometer fra der de allerede bor.

Boligstandard

Hele 89 prosent – nesten 9 av 10 – av boligkjøperne i Ålesundsregionen ønsker seg balkong eller terrasse, mens 39 prosent ønsker hage. 67 prosent av boligkjøpere i Ålesundsregionen ønsker seg gode solforhold med aftensol, mens 76 prosent oppgir at de leter etter en bolig med utsikt.

Boligkjøpere i Ålesundsregionen er de som har et størst ønske om å bo i nærheten av sjøen. Hele 45 prosent svarer at dette er viktig eller svært viktig. Det er nesten dobbelt så mange som landsgjennomsnittet.

89%
er ønsker seg balkong eller terasse

Hele 8 av 10 boligkjøpere i og rundt Ålesund (82 prosent) sier det er aktuelt å kjøpe en bolig med behov for overflateoppussing, mens 60 prosent sier at de kan vurdere en bolig med behov for oppussing av bad og kjøkken. Hele 20 prosent er interessert i et rehabiliteringsobjekt. Det er 33 prosent fler enn i resten av landet, og det er kun boligkjøpere i Telemark hvor det er flere som vurderer å kjøpe et rehabiliteringsprosjekt enn i Ålesundsregionen.