Hordaland: Dette er boligkjøperen i Bergen 2017

Det at bergensere er patrioter er det fortsatt ingen tvil om. Det viser også tallene fra Boligkjøperindeksen 2017 fra Krogsveen. 8 av 10 boligkjøpere i Bergen ønsker å bli boende i vestlandshovedstaden, og kun 2 prosent ønsker å flytte ut av Hordaland. Hoveddelen av boligkjøperne i Bergen – 62 prosent – ser etter en bolig til under 4 millioner kroner.

Finansiering

62 prosent av boligkjøperne i bergensområdet ser etter boliger under fire millioner kroner, og det lave rentenivået påvirker i liten grad boligkjøperne i fylket. Kun 19 prosent sier de vurderer å kjøpe en dyrere bolig på grunn av det lave rentenivået. Det som imidlertid påvirker boligkjøperen i Bergen mer enn i resten av landet er den nye boliglånsforskriften. I Bergen sier 21 prosent at den nye forskriften, som sier at man ikke kan låne mer enn fem ganger bruttolønn, gjør at man ser etter en bolig i en lavere prisklasse. Det er 3 prosentpoeng fler enn landsgjennomsnittet.

Allikevel er boligkjøperne i Bergen noe mer bekymret for prisutviklingen enn resten av landet. 40 prosent svarer at de enten synes det er blitt for dyrt eller at man er bekymret for at man har nådd toppen. 33 prosent sier at de ser på prisnedgangen som en mulighet til å gjøre ett kupp.

40%
svarer at de enten synes det er blitt for dyrt eller at man er bekymret for at toppen er nådd

Allikevel er bergenserne villige til å ta risiko. 49 prosent av boligkjøperne i Bergen som eier bolig fra før ønsker å kjøpe ny bolig før de selger den nåværende. Dette er likevel en nedgang på rundt 10 prosentpoeng fra i fjor. 80 prosent sier de enkelt får finansieringsbevis fra banken. 71 prosent, litt under landsgjennomsnittet, sier de klarer å møte egenkapitalkravet på egenhånd.

Beliggenhet

Hvis vi ser på tallene på hvor bergenserne ønsker å flytte, så er det helt klart at bergenserne ønsker å bli værende i byen sin. Hele 81 prosent sier at de ønsker å finne en ny bolig i den kommunen de allerede bor i. Kun 2 prosent vurderer å flytte til et annet fylke enn Hordaland.

81%
sier at de ønsker å finne en ny bolig i den kommunen de allerede bor i.

65 prosent av boligkjøperne ønsker nær tilknytning til kollektivtrafikk. Det er kun Oslo og Akershus som skårer høyere på akkurat dette. 49 prosent av boligkjøperne i Bergen sier de prioriterer beliggenhet fremfor bomiljø.

Boligstandard

Hele 82 prosent av boligkjøperne i Bergen er på utkikk etter en ny bolig med balkong eller terrasse. Kun 34 prosent ønsker seg hage, noe som er lavest i landet. 70 prosent av boligkjøpere i Bergen ønsker seg gode solforhold med kveldssol, mens 68 prosent oppgir at de leter etter en bolig med utsikt. Over 1 av 4 (27 prosent) ønsker seg en ny bolig i nærhet til sjøen, mens 31 prosent ønsker seg nærhet til skog og mark.

Nesten 8 av 10 boligkjøpere i Bergen (79 prosent) sier det er aktuelt å kjøpe en bolig med behov for overflateoppussing. Halvparten (51 prosent) sier at de kan vurdere en bolig med behov for oppussing av bad og kjøkken, mens kun 12 prosent er interessert i et rehabiliteringsobjekt i Bergen.

79%
sier det er aktuelt å kjøpe en bolig med behov for overflateoppussing.